Waarom Pinterest voor bedrijven gebruiken | The Pin Agency
Waarom Pinterest voor bedrijven gebruiken | The Pin Agency
27 september 2021 

Waarom Pinterest voor bedrijven gebruiken | The Pin Agency

Waarom Pinterest voor bedrijven gebruiken? Net als andere online kanalen kan je Pinterest ook gebruiken als marketingtool. Pinterest is één grote zoekmachine, met de focus op beelden. Hier kunnen heel veel bedrijven gebruik van maken. Denk maar aan interieurwinkels of allerlei soorten webshops. Ook dienstverleners kunnen hier gebruik van maken. Als je weet hoe het moet kan je geld verdienen met bloggen.

Wanneer gebruik je Pinterest

Pinterest is de derde grootste zoekmachine, na Google en YouTube. Pinterest gebruik je om je bereik te vergroten. Het maakt niet uit of je een bedrijf, merk, winkel of blog hebt. Voor bijna ieder soort bedrijf is Pinterest wel in te zetten. Essentieel is dat jij content hebt om te delen. En dat je bereid bent deze content continu uit te breiden. 

Content kunnen afbeeldingen zijn van de producten die je verkoopt, maar ook dienstverleners maken gretig gebruik van Pinterest. Dat doen ze door blogs te schrijven en hierover te pinnen. 

Welke bedrijven gebruiken Pinterest

Pinterest is geschikt voor heel veel soorten bedrijven. Natuurlijk zijn er bepaalde categorieën  die extra populair zijn. Voor bloggers zijn deze categorieën de populairste. 

Interieur

Interieur is met voorsprong de populairste categorie op Pinterest. Er is dan ook heel veel concurrentie in. Hoe kan jij je klanten naar jou trekken in plaats van naar een andere interieurwinkel? Ga bloggen. Hierdoor versterk je de know like trust factor. Potentiële klanten hebben het gevoel dat ze een band met jou en je winkel krijgen en zijn eerder geneigd iets te kopen.

Favoriet: de webshop van Umber & Smoke

Eten en drinken

Mijn eerste ervaringen met Pinterest kwamen er doordat ik op zoek was naar recepten. Dat was jaren geleden. Toen waren het vaak nog engelstalige recepten. Tegenwoordig zijn er al heel veel nederlandse of belgische bloggers actief op Pinterest. Mijn favorieten zijn Karola’s Kitchen en Uit Paulines keuken. Zoek ze gerust eens op voor inspiratie.

Vooral gezond eten is erg populair. Ben je foodblogger en maak je nog geen gebruik van Pinterest? Dan is het echt tijd om hiermee te starten. Onderscheid je van de rest door een duidelijke huisstijl te gebruiken voor jouw pins. 

Gezondheid en sport

Gezondheid en sport is een niche die het heel goed doet op Pinterest. Veel mensen gaan via Pinterest op zoek naar oefeningen om thuis te doen. Vaker worden online lessen aangeboden die je vanuit je woonkamer kan volgen. Omdat video tegenwoordig ook mogelijk is op Pinterest kan je hierop inspelen. Maak een video van een heel klein deeltje van jouw les en plaats deze op Pinterest. Wat je nog kan doen is een video maken van enkele oefeningen om zo mensen naar jouw website te trekken. 

Gebruik statische pins om te verwijzen naar een blog waarin je tips deelt voor een strakke buik, yoga oefeningen of meer over de combinatie eten en sport. 

Ouderschap en kind

Tips voor het opvoeden van je kinderen, hoe kies je de beste wandelwagen,... Er zijn tal van onderwerpen waarvoor mensen naar Pinterest surfen. Veel mama bloggers maken hier graag gebruik van en schrijven over hun ervaringen. Tussendoor linken ze af en toe een favoriet product met affiliate link en ze kunnen er nog iets aan verdienen. Blog jij ook over je ervaringen met ouderschap en je kind? Vergeet dan zeker niet Pinterest te gebruiken voor meer verkeer naar je website. Ken jij bijvoorbeeld Oei ik groei al? Favoriet hier!

Reizen

Ben jij blogger of fotograaf en schrijf je regelmatig een interessante blog over een leuke bestemming? Dan is Pinterest erg geschikt voor jou. Reizen is heel populair op Pinterest. Beperk je niet tot reizen voor volwassenen. Reizen met kinderen en leuke bestemmingen zijn heel populair. Mensen zijn echt op zoek naar tips voor het reizen met kinderen makkelijker te maken. 

Wat is Pinterest voor een site

Zo ongeveer iedereen op Pinterest is op zoek naar inspiratie. Of het nu gaat over tuinieren, meubelen of manieren om meer geld te verdienen. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend. Als je een website hebt gebruik je Pinterest voor het creëren van meer websiteverkeer. Om jouw website hoog te laten scoren in Google moet je aan heel wat voorwaarden voldoen. Ook al volg je alle regeltjes en bouw je continu om je website beter te maken, de resultaten kunnen toch nog tegenvallen. Een manier om jouw website extra bezoekers te laten krijgen is Pinterest. Doordat iedere pin een URL bevat die rechtstreeks naar jouw website gaat krijg je meer bezoekers. Of die bezoekers daadwerkelijk klanten worden, dat is aan jou en je website. 

Net als Youtube is Pinterest een extra route naar je website. 

Know-like-trust factor

Ook bij Pinterest speelt de know-like-trust factor een grote rol in het aantrekken van meer klanten. 

De know-like-trust factor is een model dat aangeeft door welke fases een potentiële klant gaat voor hij daadwerkelijk tot aankoop overgaat. Zoals de term al aangeeft gaat het van leren kennen tot leuk vinden tot vertrouwen. Wanneer iemand een persoon of bedrijf vertrouwt is deze geneigd om tot aankoop over te gaan. 

Know-fase

Een persoon ziet toevallig een pin van jou op zijn startpagina verschijnen. Door je aantrekkelijk beeld klikt deze op jouw pin en leest de bijbehorende tekst. Misschien wordt jouw pin wel bewaard. Doordat het algoritme vastlegt dat deze persoon interesse had in jouw pins zullen andere pins op de startpagina van deze gebruiker getoond worden. De persoon komt meer en meer in contact met jouw content en begint deze te herkennen. 

Like-fase

Doordat deze persoon meer en meer in contact komt met jouw content klikt deze af en toe door naar jouw blog. Doordat je daar geregeld persoonlijke content deelt begint zich een band te vormen. In je blog deel je je professionele kennis, maar vertel je ook over persoonlijke ervaringen. Daardoor krijgt jouw bezoeker het idee dat ze je kennen. Misschien sturen je ze wel eens een berichtje of laten ze een reactie achter onder een blogpost. 

Trust-fase

In de laatste fase begint de bezoeker jou te vertrouwen. Je schrijft consistent over interessante onderwerpen en lijkt er veel vanaf te weten. Daardoor hebben ze het idee dat jij heel geschikt bent om hen te helpen met x of y. Het kan weken, maanden of jaren duren om dit vertrouwen op te bouwen. Dit is afhankelijk van de persoon die jouw blog bezoekt. 

Het is belangrijk om in je blogs af te wisselen en content te schrijven voor mensen die in één van deze drie fases zitten. 

Richt je niet enkel op het verkopen want dan zullen eerste lezers je misschien opdringerig vinden. Focus je op het delen van relevante informatie voor jouw doelgroep. Af en toe een call to action om meer informatie aan te vragen of gebruik te maken van jouw diensten is dan gepast. Als je dat doet zullen mensen je op een bepaald moment genoeg vertrouwen om iets van je te kopen of de samenwerking aan te gaan. 

Ben jij overtuigd waarom Pinterest voor bedrijven gebruiken waardevol is? Laat het me weten in de opmerkingen.

Over de schrijver
Als Pinterest marketeer word ik helemaal enthousiast over alles wat met Pinterest te maken heeft. Dat enthousiasme deel ik in mijn blogs.
Reactie plaatsen