Pinterest als positief platform
Pinterest als positief platform
22 maart 2021 

Pinterest als positief platform

Soms krijg ik tijdens gesprekken de vraag waarom ik ondernemers help met Pinterest en niet met Instagram. Toen ik een tijdje terug een nieuwsbrief kreeg over het Pinterest algoritme en de macht van sociale media dacht ik dat het misschien tijd was om uit te leggen waarom ik er bewust voor gekozen heb ondernemers niet te helpen met Instagram.  

Voor alle duidelijkheid, ik beweer niet dat het ene beter werkt dan het andere. Wanneer ingezet met een goede strategie zijn beiden zeer waardevol. Ik heb echter een persoonlijke voorkeur voor Pinterest en daar heb ik zo mijn redenen voor.

Ik vind Instagram niet altijd even leuk

Ik ben heel positief ingesteld en trek met zelden aan wat andere mensen van me denken. Ik vind het verspilling van tijd en energie om me daar druk over te maken. Ik ben ook nooit zo’n persoon geweest die heel veel met haar telefoon bezig was. Instagram en Facebook had ik wel, maar Facebook gebruikte ik al jaren niet meer en Instagram was iets dat ik sporadisch gebruikte. 

Tot ik zes maanden geleden ondernemer werd. 

Ik richt me op bloggers die meer bereik willen en die daarvoor Pinterest willen inzetten. Een vraag die ik bijna meteen kreeg is waarom ik mensen niet ging helpen met het beheren van Instagram. Heel simpel, omdat ik het zelf niet leuk vind. 

Waarom dan toch wel gebruik maken van Instagram?

Ik geloof echter ook niet dat ik met Pinterest start en er meteen klanten komen aankloppen. Dat heeft tijd nodig. Instagram is daar gemakkelijker in, daar kan je al sneller eens een berichtje naar een nieuwe volger sturen. 

Om een lang verhaal kort te maken, naast Pinterest besloot ik ook met Instagram te starten. Voor mijn bedrijf. En hoewel het vaak echt een tweestrijd is en voor stress zorgt kan het ook heel leuk zijn. Ik vind het leuk om tips te delen over het gebruik van Pinterest en daar reactie op te krijgen. Dan heb ik het gevoel dat mijn volgers er echt iets aan hebben. Die interactie heb je niet op Pinterest, want dat is het doel niet. 

Een uur op mijn telefoon? Oeps..

Waar ik vroeger soms uren niet naar mijn telefoon keek ben ik er tegenwoordig bijna verslaafd aan. ‘Oh ja ik heb gisteren een nieuwe post geplaatst. Even kijken hoeveel keer die al bekeken is.’

‘Nu ga ik verder met Pinterest plannen voor klant x. Misschien moet ik dat even in mijn stories zetten.’

Voor ik het weet ben ik zo een uur verder. En wat heb ik dan gedaan? Niet niets, maar wel iets waar ik eigenlijk liever niet teveel tijd aan spendeer. 

Vandaar mijn dubbel gevoel. Ik merk gewoon dat ik veel meer bezig ben met mijn telefoon dan vroeger. En dat gaat bijna volledig naar Instagram, want Pinterest plan ik gewoon op voorhand in en hoef ik niet meer naar om te kijken. 

Het goede voorbeeld

Tegenwoordig gaat het ook niet enkel meer over mezelf. Ik heb thuis namelijk ook nog andere huisgenootjes die zien dat mama op haar telefoon bezig is en dat als iets ‘normaal’ aanvaarden.

Ik ben daar nog ouderwets in. Echt aanwezig zijn als je kinderen thuis zijn is voor mij vanzelfsprekend. Dat wil zeggen niet continu voor tv zitten of op je telefoon bezig zijn maar met ze spelen en praten. Natuurlijk mogen ze soms wel tv kijken en kijk ik op mijn telefoon als ze erbij zitten, maar ik ben me er wel bewust van, daar gaat het mij om. 

Het is onvermijdelijk dat de digitalisering verder gaat en dat zij straks op school nooit pen en papier gaan gebruiken, maar thuis mag het voor mijn part wel wat minder zijn. 

Waarom Pinterest anders is

Om Pinterest te gebruiken moet je vanzelfsprekend ook achter een scherm gaan zitten. Dat klopt volledig. Ik merk echter dat ik mijn telefoon er niet bij grijp om snel Pinterest eens te checken. Of er iets op te posten. 

Pinterest is voor mij echt een marketing tool. Het gaat om producten, diensten en het vinden van inspiratie. Naar mijn gevoel één en al positiviteit. 

Pinterest is zelf trouwens ook actief bezig met het positief houden van hun platform. Hier kan je daar meer over lezen.

Over de schrijver
Als Pinterest marketeer word ik helemaal enthousiast over alles wat met Pinterest te maken heeft. Dat enthousiasme deel ik in mijn blogs.
Reactie plaatsen