Zo doe je een goed zoekwoordenonderzoek
Zo doe je een goed zoekwoordenonderzoek
11 april 2021 

Zo doe je een goed zoekwoordenonderzoek

Het gebruiken van relevante zoekwoorden is essentieel in het gebruik van Pinterest. Dit omdat Pinterest, net als Google, een zoekmachine is. 

Zoekwoorden zijn één van de manieren waarop gebruikers op jouw pin, bord of account terecht komen. Deze bewust inzetten is nodig om meer mensen naar jouw account en uiteindelijk website te leiden. 

Hoe kan je nu weten welke zoekwoorden je moet inzetten? Ontdek welke zoektermen het meeste gebruikt worden door het gebruiken van onderstaande tools. 

Pinterest zelf

Aangezien Pinterest zelf één grote zoekmachine is moet je deze natuurlijk ook gebruiken in je zoektocht naar de juiste woorden. Tik bovenin de zoekbalk een woord in waarvan jij denkt dat jouw klanten deze zullen zoeken. Pinterest geeft je dan meteen een lijstje met mogelijke zoekwoorden combinaties. Zoek eens op één woord en kijk welke resultaten je krijgt. Bovenaan krijg je dan een balk met allemaal suggesties. 

Ubersuggest

https://app.neilpatel.com/en/ubersuggest/

Via deze link kom je terecht op de website van ubersuggest. Waar je daar voorheen enkel zoekwoorden kon intikken, kan je tegenwoordig ook een domeinnaam intypen. 

Op deze website krijg je een volledig onderzoek te zien van het zoekwoord dat je intikt. Zo kan je zien hoe vaak hierop gezocht wordt, hoe moeilijk het zal zijn je te onderscheiden,...

In de linker zoekbalk kan je op keyword ideeën klikken en krijg je voorstellen voor verschillende combinaties. 

Answer the public

https://answerthepublic.com/

Persoonlijk één van mijn favoriete sites. Zorg ervoor dat je zeker het land en de taal juist instelt, in ons geval Nederlands. 

Wat Answer the public doet is alle mogelijke vragen creëren die er over jouw zoekwoord zijn. Op basis hiervan kan je onderwerpen voor je blogs bepalen. Zo kan je bijvoorbeeld de zoekterm online geld verdienen intikken. Tegenwoordig een vrij populair onderwerp. Answer the public legt dan volgende vragen voor:

Webshop geld verdienen

Websites geld verdienen

Hoe kun je online geld verdienen

Is online geld verdienen betrouwbaar

Deze vragen zijn heel waardevol. Mij helpen ze bij het inzien van de vragen die potentiële klanten hebben. Je kan het niet alleen gebruiken voor je Pinterest account, maar ook om beter inzicht te krijgen in de pijnen en verlangens van je ideale klant. 

Als je op één van de vragen klikt wordt je naar Google gebracht en krijg je allerlei artikelen te zien die betrekking hebben op deze vraag. 

Als je nog eens helemaal naar beneden scrolt zie je allerlei zoektermen op alfabetische volgorde staan. Deze kan je ook heel goed gebruiken. 

Google

Gebruik natuurlijk ook Google zelf. Tik hier woorden in waarvan jij denkt dat jouw potentiële klant op zal zoeken. Vanzelf zal je op allerlei artikelen en websites terecht komen. Kijk of deze passen bij wat jij doet. Indien wel, gebruik deze woorden dan ook. Indien niet, probeer dan andere combinaties of synoniemen te zoeken die wel het gewenste resultaat geven. 

Extra tip

Gebruik deze zoekwoorden ook voor het opmaken van teksten voor je website. Hoe meer zoekwoorden je gebruikt, hoe hoger jouw website zal komen in Google. 

Meteen doen

Start jouw zoekwoorden onderzoek. Maak een excel bestand aan en bewaar hierin jouw relevante zoekwoorden. Zelf werk ik in kolommen. Zo kan je bij interieur de zoektermen bijvoorbeeld op de verschillende product categorieën indelen. Zo heb je altijd een lijstje met goede zoekwoorden beschikbaar en kan je efficiënt pinnen. 

Naast het gebruiken van de zoektermen waar het meeste op wordt gezocht, is het ook belangrijk om jouw statistieken bij te houden. Zo zal je ontdekken welke pins populair zijn. Dit zal verschillende oorzaken hebben, maar het gebruik van de juiste zoektermen is daar één van. Zorg dus dat je zoekwoorden gebruikt waardoor jouw account, pin of website gevonden wordt. 

Succes met zoeken!

Vond je dit interessant? Bewaar het op Pinterest!

Over de schrijver
Als Pinterest marketeer word ik helemaal enthousiast over alles wat met Pinterest te maken heeft. Dat enthousiasme deel ik in mijn blogs.
Reactie plaatsen